Fullmåne

HISTORIEN OM EN SUPERMÅNE


image fullmane_28

Så är det åter dags för ett himlafenomen som kallas för 'Supermåne' och då månen är en del av vårt företagssignum så förklarar vi lite här vad det rör sig om: I princip alla solsystemets kroppar har alla elliptiska banor och så även månen runt jorden. När det blir till exempel fullmåne kan månen ligga olika långt ifrån jorden och när den är som närmast kallas det ”supermåne”. Månen ser större ut på himlen när det är supermåne, men det är egentligen inte mycket som skiljer den från en vanlig fullmåne - dryga 2% större! Supermånefenomenet är faktiskt en personlig sak mellan dig och månen: dess synbara storlek beror alldeles på var du är någonstans. Sedd från Sverige når fullmånen sin högsta punkt – rakt i söder – vid midnatt natten till den 4 december. Då ligger den bara 35786,3 mil eller 1,19 ljussekunder från till exempel Stockholm. (Källa: Populär Astronomivetenskap)

ÅRETS ANDRA FULLMÅNE (UPPDATERING)


image fullmane_26

Vintern har för de flesta av oss varit ganska mild detta år, men fullmånarna bidrar oftast till klarare och svalare väder - om inte annat påminner de oss om vår lilla plats i universum och på ett mer subtilt sätt också om att det alltid händer nya saker på Clavius (vi har ju tagit som vana att göra uppdateringar just kring tiden för fullmåne)… Årets andra fullmåne är ett faktum och liksom för årets övriga fullmånar så har den många andra smeknamn i folksägnerna från olika kulturer; ’Wolf Moon’, ’Snow Moon’, ’Hunger Moon’, ’Storm Moon’ och ’Candles Moon’.

ÅRETS FÖRSTA FULLMÅNE LYSER KLAR


image fullmane_9

Årets första fullmåne är ett faktum då molntäcket plötsligt sprack upp och natthimlen lystes upp av denna härliga planetgranne - vacker som alltid och som vanligt namngiven på fler än ett sätt i olika kulturer och sägner; ’Old Moon’, ’Wolf Moon’, ’Moon after Yule’ och ’Ice Moon’ är de vanligaste. Vi nöjer oss själva med att bara kalla den Fullmånen och den välkomnar ett nytt år och en ny event- & reklamsäsong fylld av nya äventyr och projekt!

SUPERMÅNEN SLÅR ETT 68-ÅRIGT REKORD!image fullmane_27

Supermåne uppstår när det är fullmåne i kombination med att den då också befinner sig så nära jorden som den kan vara i sin omloppsbana, vilket gör att den ser betydligt större ut än vanligt. Runt den 14 november är det dags ha blicken upp mot himlen för då kommer detta relativt unika fenomen att ske. Denna supermåne kommer att vara större och närmare än någonsin om man jämför med tidigare tillfällen under de senaste 68 åren. Senast det begav sig var alltså 1948 och det gäller dessutom att passa på att ta sig en titt nu, för vi kommer inte att se något liknande igen förrän år 2034…

FULLMÅNETIDER!


image fullmane_26

Dags för en alldeles LYSANDE ny bra fullmåne, som markerar att vi kommit halvvägs in på vårkanten och nu känner vittring av riktiga sommaren runt knuten! Denna maj-måne kallas också i folkmun för Mid Spring Moon, Milk Moon, Flower Moon, Corn Planting Moon, Corn Moon och Hare´s Moon… Du finner den klart lysande på himlavalvets södra horisont under vårkvällarna nu ett par dagar. Vi passar då på lite symboliskt att också uppdatera våra webbsidor - välkommen!

VÅRFULLMÅNEN KÄMPAR MED VINTERVÄDRET


image fullmane_25

Inte nog med att veckan prickar in en ny härlig fullmåne; vi får också uppleva ömsom spirande vår, ömsom vintervindar runt knuten - vädret är typiskt april men fjärde fullmånen vittnar också om att riktiga våren snart är här! Fullmånen denna månad kallas också i folktradition över olika delar av världen för Early Spring Moon, Egg Moon, Pink Moon, Sprouting Grass Moon, Fish Moon, Seed Moon eller Waking Moon!

ÅRETS ANDRA FULLMÅNE RULLAR IN...


image fullmane_10

Vintern har för de flesta av oss varit ganska mild detta år, men fullmånarna bidrar oftast till klarare och svalare väder - om inte annat påminner de oss om vår lilla plats i universum och på ett mer subtilt sätt också om att det händer nya saker på Clavius… Årets andra fullmåne är ett faktum och liksom för årets övriga fullmånar så har den många andra smeknamn i folksägnerna från olika kulturer; ’Wolf Moon’, ’Snow Moon’, ’Hunger Moon’, ’Storm Moon’ och ’Candles Moon’.

UNIK JULMÅNE


image fullmane_24

Det blev en ganska grön jul för de flesta i vårt avlånga land detta år, men även om vinterkänslan var frånvarande så var desto mer en vacker fullmåne på självaste juldagen mer närvarande! En ovanlig tajming som senast hände 1977 och nästa gång inträffar först 2034… Denna årets sista fullmåne kallas generellt för Full Cold Moon, eller ''De Långa Nätters Måne'' och ''Frost Månen'' - dvs under december månad när vinterkylan fäster sitt grepp, och nätterna är som längst och mörkast. Det är också ibland kallas ''Månen före Yule'' och ''Oak Moon''. Termen ''Long Night Moon'' är en dubbelt lämpligt namn eftersom midvinternatten är verkligen lång, och eftersom månen också befinner sig ovanför horisonten under en lång tid. Midvinterfullmånen har en hög bana över himlen, eftersom den befinner sig mittemot en lågt stående sol.

SUPERMÅNE


image fullmane_23

Höstens första fullmåne brukar alltid vara speciellt vacker och det är inget undantag även under detta år, men trots att vi nästan befinner oss i september benämns den ändå som en ’sensommarmåne’ i olika folksägner. Denna gång är den också i form av en vackert lysande 'Supermåne', vilket definieras som en nymåne eller fullmåne som inträffar då månen är som närmast eller nära (inom 90 procent av) sitt närmaste avstånd till jorden i en viss bana. Kort sagt, jorden, månen och solen är alla i en linje, med månen i sin närmaste position till jorden, cirka 50 000 kilometer närmare. Som 'Supermåne' ser månen ungefär 14 procent större ut och lyser 30 procent starkare än när månen befinner sig längst bort från jorden Dock har den som alla andra fullmånar många namn och bland de vanligaste kan nämnas Fruit Moon, Harvest Moon, Corn Moon och Barley Moon… Vi uppdaterar somvanlig våra webbsidor under det vackra månskenet och återkommer snart med fler spännande nyheter!

SVALKANDE SOMMARMÅNE


image fullmane_22

Juli är normalt den månad då de nya hornen på bl.a. rådjur växer ut ur sina pannor under den sammetslena pälsen, därav namnet Buck Moon. Julis fullmåne var också ofta kallad Thunder Moon, på grund av att de flesta åskoväder är som mest frekventa under denna tid. Andra vanligt förekommande namn på Månen denna månad är Hay Moon och Mead Moon. Vill man ta extra tjusiga bilder på månen är detta bästa säsongen för detta under de ljusa sommarkvällarna, då den inte är lika ljusstark i förhållande till omgivningen som under t.ex. höst och vår.

FULL RULLE UNDER FULLMÅNEN!


image fullmane_21

Nu är det full rulle under eventmånen och mycket händer på kort tid innan sommarens alla efterlängtade semesterveckor bryter ut! Även på natthimlen är det just nu 'fullt' och försommarens måne kallas bl.a. för Full Strawberry Moon av tradition, eftersom den relativt korta säsongen för att skörda jordgubbar kommer varje år under juni månad i större delen av västvärlden. Månen kallas också i Europa för Rose Moon, men i andra delar av världen även för Flower Moon, Honey Moon, Hot Moon och Planting Moon.

NU BLOMMAR DET I SKYN...


image fullmane_3

Månadens vackra fullmåne - Full Flower Moon - kallas så i de flesta kulturer, då det finns blommor i överflöd överallt under denna tid. Andra kända namn inkluderar Full Corn Plantering Moon, Hare's Moon eller Milk Moon.

FULLMÅNENS FÖRMÖRKELSE


image fullmane_20

Ingen undgick väl nyligen den smått spektakulära partiella (delvisa) solförmörkelsen som visade sig under några timmar på morgonen den 20 mars. Tyvärr var det inte riktigt optimal väderlek i alla delar av landet, men en liten glimt genom molnen såg nog de flesta. Totala solförmörkelser i Sverige är däremot ganska ovanliga och senast detta inträffade var 1954 och nästa gång sker först 16 oktober år 2126… Tur då att vi har dessa härliga fullmånar att njuta av istället; de uppträder ju också med astronomiskt exakta mellanrum (29,5 dygn) och vi har alla en relation till detta vackra ljusfenomen. Månadens fullmåne har som de övriga flera olika smeknamn sedan historiska tider - Det vanligaste är 'Full Pink Moon' och detta namn kom från örten Rosa Mossa, eller Vildmarksflox, som är en av de tidigaste utbredda blommor under våren i delar av världen. Andra namn för denna månads fullmåne inkluderar 'Full Sprouting Grass Moon', 'Egg Moon', och bland gamla kustsamhällen 'Full Fish Moon' eftersom detta var den tid som öringar simmade uppströms för att leka. Vi på Clavius håller ju ett extra vakande öga på just månen, då den är en grafisk symbol för vår verksamhet och en vacker påminnelse om allt det kreativa vi arbetar med dagligen!

MARS, MARS, MÅNE...


image fullmane_19

’Full Worm Moon’ - mars månads fullmåne är här! När temperaturen börjar värma upp luften och marken börjar tina, så kommer ju bl.a. insekterna (som daggmaskar) fram och förebådar återkomsten av många vårfåglar (därav namnet). De mer nordliga folken i gamla Europa kallade också marsmånen ’Full Crow Moon’, då kraxande kråkor signalerade slutet på vintern. Ett annat vanligt förekommande namn är ’Full Crust Moon’, eftersom snötäcket blir som en skorpa från solens upptining under dagen och sedan att det fryser på igen under natten. Namnet ’The Full Sap Moon’ kommer av att man förr i tiden ’tappade’ lönnträd på sav vid den här tiden på året. För gamla tiders nybyggare, var marsmånen också känd som fastetidens måne (’Lenten Moon&rsquoWinking, och ansågs vara den sista fullmånen under vintern. Vad man än väljer att kalla denna starka måne så är det fantastiskt fridfullt att bara gå ut och njuta av dess skimrande vackra sken...

ÅRETS FÖRSTA FULLMÅNE!


image fullmane_18

Årets första fullmåne blev ett faktum då molntäcket äntligen efter en lång mulen höst och förvinter plötsligt sprack upp och natthimlen lystes upp av denna härliga ljusbringare till mångranne - vacker som alltid och somvanligt namngiven på fler än ett sätt i olika kulturer och sägner; ’Old Moon’, ’Wolf Moon’, ’Moon after Yule’ och ’Ice Moon’ är de vanligaste. Vi nöjer oss själva med att bara kalla den januaris fullmåne och den välkomnar en ny spännande säsong fylld av utmanande äventyr och projekt!

ÅRETS SISTA FULLMÅNE


image fullmane_17

Årets sista och klarast lysande fullmåne bjuder på vackert skådespel innan julhelgerna bryter ut på allvar! Decembermånen har, liksom alla årets olika fullmånar, fått flera namn i folkmun under historien. Kanske mest känd är den under namnet Frost Moon, Long Night’s Moon, Moon Before, Oak Moon eller bara Cold Moon…trots även i år rekordvarma temperaturer under november och början av december, tror vi ändå att vintern tillslut ger oss ordentligt med snö och en gnistrande klar fullmåne även i början på nya året! Nu tar vi tag i årets alla sista event och reklamproduktioner, innan vi går på välbehövligt helglov!

NOVEMBERMÅNE


image fullmane_6

Så kan himlavalvet ståta med senhöstens vackraste fullmåne; i folkhistorien också kallad Hunters Moon, Beaver Moon, Frost Moon eller Snow Moon! Därmed är det också dags för en aktuell uppdatering av Clavius webbsidor.

VACKER HÖSTMÅNE


image fullmane_9

Den vackra oktoberhöstmånen som nu lyser upp på himlavalvet har fått många smeknamn under historien och allra mest är den kanske känd under namn som Harvets Moon, Hunter’s Moon, Travel Moon, Dyig Grass Moon och Blood Moon. Med denna historiska måne passar vi också på att traditionsenligt uppdatera vår egen historia på dessa webbsidor - välkommen in och läs mer!

MOONSTRUCK


image fullmane_16

Hösttecknen kommer nu slag i slag och vi väntar bara på den sista kvarvarande känslan av brittsommaren innan världen kläs i vackra sprakande höstfärger! Undertiden hjälper en nyligen fullbordad höstfullmåne till att ge oss de rätta vibbarna... Just höstens första fullmåne brukar alltid vara speciellt vacker och det är inget undantag även under detta år, men trots en bra bit i september benämns den ändå som en ’sensommarmåne’ i olika folksägner. Dock har den som alla fullmånar många namn och bland de vanligaste kan nämnas Fruit Moon, Harvest Moon, Corn Moon och Barley Moon… Vi uppdaterar somvanlig våra webbsidor under det vackra månskenet och återkommer snart med fler spännande nyheter!

PRAKTFULL SUPERMÅNE


image fullmane_15

Supermåne definieras som en nymåne eller fullmåne som inträffar då månen är som närmast eller nära (inom 90 procent av) sitt närmaste avstånd till jorden i en viss bana (apsis). Kort sagt, jorden, månen och solen är alla i en linje, med månen i sin närmaste position till jorden. Annars går fullmånen i augusti under flera traditionella namn, som bl.a. Grain Moon, Sturgeon Moon, Red Moon, Green Corn Moon, Lightning Moon och Dog Moon. Imponerande lyskraft har den iallafall denna gång!

SOMMARTIDER UNDER FULLMÅNENS SKEN


image fullmane_14

Fredag den 13:de och ny härlig midsommarfullmåne - kan inte blir bättre! Happy Vi lutar oss tillbaka en liten stund och njuter över det som varit och uppdaterar oss med allt som har hänt sedan årsskiftet; fantastiska kul projekt men också mycket hårt arbete och slit med att få till alla delar och detaljer! Inför semestertider kan det vara bra också att reflektera över allt det nya och spännande som ligger framför oss… Vi önskar er alla en riktigt SKÖN SOMMAR!!!

FULLMÅNETIDER!


image fullmane_13

Dags för en alldeles LYSANDE ny bra fullmåne, som markerar att vi kommit halvvägs in på vårkanten och nu känner vittring av riktiga sommaren runt knuten! Denna maj-måne kallas också i folkmun för Mid Spring Moon, Milk Moon, Flower Moon, Corn Planting Moon, Corn Moon och Hare´s Moon… Du finner den klart lysande på himlavalvets södra horisont under vårkvällarna nu ett par dagar. Vi passar då på lite symboliskt att också uppdatera våra webbsidor - välkommen!

VÅRFULLMÅNEN ÄR FULL AV VÅR


image fullmane_11

Inte nog med att påskveckan prickar in en ny härlig fullmåne; vi får också skåda en total månförmörkelse (dock inte i sin helhet från Sverige), vilket oftast sker ett par gånger per år (till skillnad mot totala solförmörkelser som är ganska ovanliga). Månen dämpas i sin ljusprakt och färgas mörkt sandröd av jordens skugga under ett par minuter… Fullmånen kallas denna månad i folktradition över olika delar av världen för Early Spring Moon, Egg Moon, Pink Moon, Sprouting Grass Moon, Fish Moon, Seed Moon eller Waking Moon!

FULLMÅNE GÖR LJUSARE TIDER


image fullmane_12

Årets tredje starkt lysande fullmåne brukar i folkmun kallas för Late Winter Moon, Lenten Moon, Worm Moon, Crow Moon, Crust Moon, Sugar Moon, Sap Moon, Chaste Moon och inte fullt så muntra Death Moon. För oss på Clavius är det dock mest en påminnelse om att vi ännu lagt oss en ’månmånad’ bakom oss med många utmanande men inspirerande projekt. Vi befinner oss just nu också i ett ganska stort flyttstök, som ännu pågår några veckor till - när nästa fullmåne lyser rund och klar skall allt vara på plats!

ANDRA FULLMÅNEN RULLAR IN


image fullmane_10

Vintern har för de flesta av oss varit ganska mild detta år, men fullmånarna bidrar oftast till klarare och svalare väder - om inte annat påminner de oss om vår lilla plats i universum och på ett mer subtilt sätt också om att det händer nya saker på Clavius… Årets andra fullmåne är ett faktum och liksom för årets övriga fullmånar så har den många andra smeknamn i folksägnerna från olika kulturer; ’Wolf Moon’, ’Snow Moon’, ’Hunger Moon’, ’Storm Moon’ och ’Candles Moon’.

ÅRETS FÖRSTA FULLMÅNE!


image fullmane_9

Årets första fullmåne blev ett faktum då molntäcket plötsligt sprack upp och natthimlen lystes upp av denna härliga planetgranne - vacker som alltid och somvanligt namngiven på fler än ett sätt i olika kulturer och sägner; ’Old Moon’, ’Wolf Moon’, ’Moon after Yule’ och ’Ice Moon’ är de vanligaste. Vi nöjer oss själva med att bara kalla den Fullmånen och den välkomnar en ny säsong fylld av nya äventyr och projekt!

ÅRETS SISTA FULLMÅNE...


image fullmane_8

Årets sista och klarast lysande fullmåne bjuder också in till sista uppdateringen av dessa webbsidor innan julhelgerna bryter ut på allvar! Många projekt passerar revy genom vår verkstad och duktiga medarbetares flinka händer och vi har troligtvis slagit ett litet rekord i antal leveranser under detta år, vilket naturligtvis känns jätteroligt och inspirerande inför kommande jubileumsår - då vi drömmer och hoppas på något alldeles extra! Decembermånen har, liksom alla årets olika fullmånar, fått flera namn i folkmun under historien. Kanske mest känd är den under namnet Frost Moon, Long Night’s Moon, Moon Before, Oak Moon eller bara Cold Moon…trots hittills rekordvarma temperaturer under november och början av december, tror vi ändå att vintern tillslut ger oss ordentligt med snö och en gnistrande klar fullmåne även i början på nya året! Men det berättar vi mer om då.

INTE BARA EN NY VACKER FULLMÅNE...


image fullmane_7

Så kan himlavalvet ståta med senhöstens vackraste fullmåne; i folkhistorien också kallad Hunters Moon, Beaver Moon, Frost Moon eller Snow Moon! Därmed är det också dags för en aktuell uppdatering av Clavius webbsidor. Men denna gång är inte fullmånen ensam om ett spektakulärt skådespel på natthimlen… Vår närmaste granne har fått sällskap av en ljusstark komet vid namn Ison. Kometen (med det vetenskapliga namnet C/2012 S1) besöker just nu solsystemet för första gången och passerar ovanligt nära solen den 28 november. Ingen annan sådan komet har tidigare kunnat följas så länge av forskare och andra observatörer på Jorden. Du ser den lättast under sen eftermiddag (ca. kl.14:30-16:00) i rakt söderläge ganska nära horisonten.

HÖSTENS FÖRSTA PRAKTFULLA MÅNE


image fullmane_6

Höstens första fullmåne brukar alltid vara speciellt vacker och det är inget undantag även under detta år, men trots en bra bit i september benämns den ändå som en ’sensommarmåne’ i olika folksägner. Dock har den som alla fullmånar många namn och bland de vanligaste kan nämnas Fruit Moon, Harvest Moon, Corn Moon och Barley Moon… Vi uppdaterar somvanlig våra webbsidor under det vackra månskenet och återkommer snart med fler spännande nyheter!

MILD SOMMARMÅNE VAKAR ÖVER OSS


image fullmane_5

Senaste seriösa forskningsrönen säger sig ha starka bevis nu för att fullmånar påverkar oss alla på ett eller annat sätt; hurvida detta är korrekt eller ej överlåter vi till var och en att själv bedöma - klart är iallafall att fullmånen just påverkar dessa sidor då det är då vi brukar göra regelbundna uppdateringar som ett sätt att hålla kontinuerlig innehåll! Trots den ljusa årstiden lyser sommarens fullmåne rund och klar på kvällshimlen och även juli månads måne har fler namn i olika kulturer runt Jorden - ’Hay Moon’, ’Buck Moon’, ’Thunder Moon’ och ’Mead Moon’…

FULLMÅNEN GÅR IN I SOMMARFASEN...


image fullmane_3

Som traditionen bjuder så uppdaterar vi våra webbsidor i fas med fullmånen, då Månen ingår i vår grafiska profil så tycker vi detta är ett bra och lämpligt sätt att hålla rutin på informationsflödet - inte så illa att få en pålitlig signal och påminnelse uppe på himlavalvet om när det hänt spännande saker på Clavius! Maj månads fullmåne kallas också i folkmun för Milk Moon, Flower Moon, Corn Planting Moon, Corn Moon och Hare’s Moon.

VÅRENS FÖRSTA FULLMÅNE


image fullmane

Vårtecknen kommer nu slag i slag och vi väntar bara på den sista rejäla värmehöjningen också för att få riktig känsla och kontakt med den (mer än någonsin) efterlängtade årstiden! Undertiden hjälper en nyligen fullbordad våfullmåne till att ge oss de rätta vibbarna... Denna aprilmåne kallas också världen över för Egg Moon, Pink Moon, Sprouting Grass Moon, Fish Moon, Seed Moon och Waking Moon.

VINTERNS SISTA FULLMÅNE BÄDDAR INFÖR VÅRENS ANKOMST!


image fullmane_2

Så har kvälls- & natthimlen blivit dekorerad med vinterns sista fullmåne, vilket naturligtvis innebär att våren nu äntligen är alldeles runt knuten! Marsmånen lär ju enligt folksägner ha en alldeles speciell inverkan på alla våras djuriska drifter och den har fått många namn därefter; Crow Moon, Crust Moon, Sugar Moon, Sap Moon, Chaste Moon och Death Moon. På Clavius nöjer vi oss med att hålla Månen för vad den är - allas vår vackra och inspirerande planetgranne!